Létezik egy olyan nagykultúrában termesztett növény, amelyet már 6 000 évvel ezelőtt is hasznosítottak Mezopotámiában. Innen jutott el Ázsiába, Afrikába és Európába, majd a hódítók magukkal vitték az amerikai kontinensre is. Ez a növény a köles, melyből olyan finomságokat készítenek, mint a kölesgolyó.
Ezt a növényt Magyarországon két változatban termesztik, a különbség a két növénynek a kinézetében keresendő. A bugás köles az, amit jobb termése miatt nagyobb mértékben hasznosítanak. Termesztése a nagyobb hozam érdekében olyan területeken történik, amit kifejezetten szeret.
Ezek a humuszban bővelkedő és közepesen kötött talajok. Vetése a kései fagyok után történik, mivel nagyon hamar kinövi magát, ezért szokták akár még júniusban is elvetni. Pár hónappal később, már akár augusztusban vagy szeptemberben be is érik, és sietni kell a betakarítással, mert a magvak, amiből a kölesgolyó is készül, hajlamosak a kipattogzásra, ezzel veszteséget okozva a termésben. A megfelelő feldolgozás érdekében szalmáját és a magvát is érdemes jól kiszárítani, és ezután felhasználni.