Ezek a létfontosságú vegyületek elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez. Elég, ha csak egy is hiányzik a vitaminok közül és előbb vagy utóbb különböző rendellenességek jelennek meg, amelyek számos változatos betegségben nyilvánulnak meg.
Mindenki tudja, hogy a zöldségek és a gyümölcsök tartalmazzák a legtöbb vitamint, mégis viszonylag ritkán kerülnek sok ember tányérjára. A sokféle gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó ételekből semmit sem lehet kihozni, ha azokat felmelegítették. A hő ugyanis szinte teljesen elpusztítja a vitaminokat.
Mivel a szervezet nem képes saját maga előállítani a vitaminokat, azokat kívülről, azaz a táplálékkal kell bevinni. Természetesen vannak kivételek, mint például a D3-vitamin, ami a bőrön keresztül képes bejutni a szervezetbe. Ez a bőr rétegeiben képződik a napfény hatására.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy még a legdrágább kiegészítők sem tudnak olyan jól felszívódni a szervezetben, mint a természetes formában, azaz a friss élelmiszerekben található tápanyagok.